Urgente hulp nodig? 038 - 081 848
Wat doet een brand- en veiligheidswacht?
Naar de veelgestelde vragen

Verschillende soorten brand- en veiligheidswachten

Welke verschillende soorten brand- en veiligheidswachten zijn er?

De behoefte aan mensen die ingezet kunnen worden bij werkzaamheden met veel risico is vooral groot in de privésector, met name in de industrie en petrochemie. Kennis van en ervaring met chemische stoffen, processen en veiligheidsbeleid zijn daarbij essentieel.

Industriële brandwachten: speciaal opgeleid voor industrie en petrochemie

De functie van (preventieve) industriële brand- en veiligheidswacht is uit deze behoefte ontstaan. Deze brand- en veiligheidswachten zijn speciaal opgeleid voor de industrie en petrochemie. U kunt daarbij denken aan kortdurende opleidingen als Blussen met kleine blusmiddelen, Bedrijfshulpverlening (BHV), Werken als buitenwacht/mangatwacht en Werken met afhankelijke adembescherming. Wij bieden deze opleidingen aan via de BWH-Academy, zodat we zelf in de vraag naar dit soort brand- en veiligheidswachten kunnen voorzien.

Inzetbaar bij onderhoud en shutdowns/turnarounds

Bij projecten op het gebied van onderhoudswerkzaamheden en shutdowns zetten we industriële brand- en veiligheidswachten in. Van essentieel belang hierbij zijn kennis van en ervaring met chemische stoffen, processen en veiligheidsbeleid. De belangrijkste verantwoordelijkheden liggen op het gebied van brandpreventie en veiligheidstoezicht. Dit gebeurt door inspectie en controle van blusmiddelen, gasmeten en toezicht. Deze brand- en veiligheidswachten beschikken bij beginnende branden over de vaardigheden om de situatie te kunnen beheersen. Hun taken in het kort:

  • toezicht houden op risicovolle objecten
  • en projecten
  • bereikbaarheid van vluchtroutes controleren
  • gasmetingen verrichten
  • eerstelijnsinterventie bij calamiteiten
  • levensreddend handelen bij ongelukken

Voor een buitenwacht staat veilig werken centraal

De opleiding tot buitenwacht/mangatwacht zorgt ervoor dat industriële brand- en veiligheidswachten vaak ook ingezet worden als mangatwacht. In deze hoedanigheid houden ze toezicht op de veiligheid bij werkzaamheden in een besloten ruimte, ook wel mangat genoemd. De risico's liggen hierbij op de loer. Toezicht houden en paraatheid tot incidentbeheersing wanneer dat noodzakelijk is, is dus cruciaal. Buitenwachten/mangatwachten onderhouden de communicatie met de mensen die werkzaam zijn in de besloten ruimte en kunnen ingrijpen en hulp bieden als dat nodig is. Vooraf voeren ze een controle uit om te zien of de ruimte veilig is om te betreden.

Gebrevetteerde brand- en veiligheidswachten: ervaring bij brandweerkorpsen

Gebrevetteerde brand- en veiligheidswachten houden toezicht op brandgevaarlijke werkzaamheden en werkzaamheden in besloten ruimtes. Zo kunnen ze calamiteiten voorkomen. Ze controleren of de juiste vergunningen aanwezig zijn. Brand- en veiligheidswachten moeten tegenwoordig verplicht stage lopen bij een brandweerkorps, ook al is ervaring als brandweerman voor deze functie niet vereist is. De opleiding wordt inmiddels niet alleen door de overheid gegeven maar ook door erkende, gespecialiseerde bedrijven. Gebrevetteerde brand- en veiligheidswachten beschikken in ieder geval over het brevet Basisopleiding brandweerman (B01). Het verschil tussen een gebrevetteerde en een repressieve brand- en veiligheidswacht is dat de eerste ervaring als brandweerman en repressieve uitrukervaring mist.

Op veel plekken inzetbaar

Vaak worden gebrevetteerde brand- en veiligheidswachten ingezet in bijvoorbeeld de petrochemie of industrie, op scheepswerven of bij openbare gebouwen, ziekenhuizen, weg- en waterbouw of evenementen. Hun belangrijkste taken zijn:

  • de veiligheid bewaken bij werkzaamheden met hoge (brandgevaarlijke) risico’s
  • vergunningen en (veiligheids)procedures controleren
  • persoonlijke beschermingsmiddelen controleren
  • controlerondes lopen als de brandmeldinstallaties zijn uitgevallen
  • de veiligheid van werkenden in de gaten houden

Repressieve brandwachten met opleiding bij de brandweer

Repressieve brand- en veiligheidswachten hebben een specifieke trainig gevolgd voor hulpverlening en brandbestrijding. Ze zijn de meest aangewezen vakmensen om risicovolle werkzaamheden te begeleiden. Bovendien kunnen ze meedraaien wanneer de brandweer uitrukt, omdat ze intern zijn opgeleid bij een brandweerkorps. Dat is ook het onderscheid tussen repressieve en gebrevetteerde brand- en veiligheidswachten.

Repressieve ervaring: handelend optreden bij brand

Deze brand- en veiligheidswachten beschikken over de attitude en mentaliteit die voor het uitvoeren van hun taken belangrijk zijn. Net zoals hun gebrevetteerde collega's controleren ze vergunningen, inspecteren ze blusmiddelen en houden ze toezicht op veilige en opgeruimde werkomgevingen. Ze zijn in staat beginnende branden te blussen, schakelen de brandweer en hulpdiensten in en kunnen assistentie verlenen bij evacuaties en ontruimingen.

Brandwacht als volwaardige brandweerman

In zekere zin zijn repressieve brand- en veiligheidswachten volwaardige brandweermannen, met de volgende taken:

  • brand voorkomen, beperken en bestrijden
  • gevaar beperken en bestrijden bij ongevallen anders dan brand
  • omwonenden en medewerkers waarschuwen en evacueren
  • gevaarlijke stoffen detecteren van gevaarlijke stoffen en ontsmetting verrichten
  • advies geven over brandpreventie en -bestrijding
  • ongevallen met gevaarlijke stoffen voorkomen, beperken en bestrijden

Elitetroepen van de brand- en veiligheidswachten

Jaarlijks moeten ze voldoen aan de eisen van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veilgheid. Hun opleiding, trainingen en ervaring zorgen ervoor dat zij behoren tot onze elitetroepen.

Stap 1 van 2

Offerte aanvraag

In wat voor dienstverlening bent u geïnteresseerd?
Stap 2 van 2

Offerte aanvraag

Uw contactgegevens

Bedankt voor
uw interesse!

Meer over {service}

Beste {user.firstname}, dit is wat we nu voor u gaan doen.

Oeps!
Er ging helaas iets verkeerd

Excuses voor het ongemak

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

U bent succesvol ingeschreven

Dank u voor uw interesse in onze nieuwsbrief!

Er gaat iets mis

Oeps er gaat iets mis.